Kiviahon 25. kalakilpailut

Kiviahon juhlalliset 25. kalakilpailut pidettiin 9.8.2008. Väkeä oli pitkästi yli 30 henkeä. Ilahduttavaa oli, että suvun nuorempi polvi ja heidän lapsensa ovat ottaneet kilpailut omakseen. Heitä oli noin kaksi kertaa enemmän kuin meitä vanhoja partoja. Miellyttävää myös oli havaita, että heillä on paljon läheisiä ystäviä, joita oli saapunut runsaasti kilpaluihin. Joitakin naapureita ja kyläläisiäkin kilpailuihin osallistui.

Kilpailujen ilmapiiri oli rauhallinen ja leppoisa. Ei kilpailtu liian tosissaan, vaan osallistuminen, tuttujen tapaaminen ja toistensa seurassa viihtyminen oli pääasiana. Ilmeisesti juuri tämän vuoksi ja yleisön pyynnöstä kalakilpailuja tullaan tulevina vuosinakin järjestämään, mikä onkin monessa mielessä  toivottavaa.

Sukuseuran kannalta kalakilpailut ovat yksi sukuseuratoiminnan muoto ja se palvelee sukuseuratoiminnan päämääriä eli suvun jäsenten yhteenkuuluvuuden tunteen herättämistä ja vaalimista sekä suvun tunnettavuuden lisäämistä. Näillä perustein sukuseura palkitsi tästä merkittävästä työstä 25. vuoden ajalta Kiviahon emännän ja isännän sukuseuran T-paidalla.

Huomionosoitukset ja sukuseuran puheenvuorot

Jaakon puhe

Hyvät Kiviahon Kalakilpailuun osallistujat!

Sukuseura Rytty perustettiin Kiviahon ensimmäisen emännän, Hellin Rytyn aikanaan esittämän toivomuksen mukaan kaksi vuotta sitten. Hänen, omaa sukua Naskali, perustelunsa toivomukselle oli se, että hän on synnyttänyt 10 lasta Rytyn sukuun.

Sukuperinteen ja sukuhistorian tutkimisen ja tallentamisen lisäksi sukuseuran yhtenä tehtävänä on sukuun kuuluvien yhteenkuuluvuuden tunteen herättäminen ja vaaliminen.

Sukuunhan kuuluvat kaikki geenisitein toisiinsa sidotut tai sukuun perhesitein liittyneet kuten puolisot, otto- ja kasvattilapset.

Jo ennen sukuseuran perustamistakin meillä Rytyillä on ollut monenlaista sukuun kuuluvien yhteenkuuluvuutta hyvin edistävää toimintaa, joista nämä perinteiset jokakesäiset Kalakilpailut Kiviahossa ovat olleet huomattavimmat. Viimein katsomaan tulleena näen, että nykyisin nämä kilpailut kokoavat enemmän suvun nuoria kuin meitä vanhuksia, mikä onkin hyvä asia.

Vaikka osa sisarussarjaamme kuuluvista, itseni mukaan lukien, ovat harvoin kilpailuihin osallistuneet, ovat Kalakilpailut aina olleet meidänkin mielissämme ja puheissamme.

Sukumme ja sen jäsenten tunnettavuutta on lisännyt se, että kilpailuihin on osallistunut paljon kaukaisempiakin sukulaisia ja muita kilpailijoita lähialueilta. Tällä tavoin Kalakilpailut siis ovat tukeneet jo ennen sukuseuran perustamista sen tehtävien mukaisia päämääriä.

Olemme mainostaneet sisarusparvemme ja sukumme lujaa yhteenkuuluvuutta, mutta sen paikkansa pitävyyttä voisi hieman miettiä. Liian helposti loukkaannutaan pienistä erimielisyyksistä ja jäädään syrjään.

Mielestäni tulisi nähdä kaikista asioista hyvät puolet ja tukea niitä, ymmärtää ja hyväksyä erilaisuus sekä omista arvoistamme poikkeavat arvot, mielipiteet ja toiminta.

TäIlainen asenne lisäisi sukumme jäsenten yhteenkuuluvuutta ja se auttaisi meitä kaikkia parempaan. Yhteenkuuluvuushan ilmenee ja sitä voidaan ilmentää nimenomaan asenne- ja tunnetasolla eikä niinkään fyysisenä kontaktina.

Tässä työssä sukuseurammekin haluaa olla mukana järjestämässä sukukokouksia ja sukujuhlia, jossa voisimme tutustua myönteisessä mielessä toinen toisiimme. Erityisesti nuorempaa sukupolvea tulisi saada näihin tilaisuuksiin tutustumaan omaan sukuunsa ja toisiinsa kuten nyt näissä kalakilpailuissakin tapahtuu.

Tällaista sukuseuratoimintaa äitimme ja mummomme lienee tarkoittanut toivomuksen esittäessään. Toivottavasti ensi kesänä voisimme kokoontua täällä tai jossakin muualla sukujuhlaan näissä merkeissä.

Nämä Kiviahon kalakilpailut ovat kestäneet kunniakkaat 25 vuotta ja näiden soisi jatkuvan edelleenkin. Muistamalla mikä näissä on parasta ollut ja rakentamalla sen varaan voidaan myös suvun ja sukuseuran toimintaa viedä eteenpäin.

Näillä ajatuksilla annan puheenvuoron valmistelutoimikunnan puheenjohtajalle Mirjalle.

Mirjan suorittama huomionosoitusten luovutus

Tunnustuksena sukuseuran päämäärien hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta työstä annetaan Kiviahon nykyiselle emännälle, Majatta Rytylle ja isännälle Vesa Rytylle sukuseuran 2. ja 3. T-paita.

Järjestäessään tilallaan 25 vuoden ajan jokakesäiset suvun kalakilpailut on se ollut omiaan lisäämään suvun jäsenten yhteenkuuluvuutta sekä tekemään sukua tunnetuksi lähialueilla ja osin kauempaakin.

Logossa oleva kuva viittaa sukumme juuriin, kuuluisiin Sakkolan rotuporsaisiin. Sen ei siis ole tarkoitus halventaa sukuamme eikä toivottavasti myöskään sikoja, vaan aivan päivastoin. Onneksi olkoon.

Kiitokset kilpailujen järjestäjille vielä kerran!