Heikki 70

Juhlaohjelma ja pidettyjen puheiden tekstit 

Onnittelujen vastaanotto Viking Linen terminaalissa

Heikin tervetuliaispuhe

Niinkuin Airi alussa mainitsi, en ole aiemmin pitänyt syntymäpäiväjuhlia. Minulle ei tosiaan ole ollut tarkoitus viettää niitä koskaan. Mutta kuten tiedätte sain noin puolivuotta sitten elämälleni jatkoaikaa. Tämän jälkeen aloin miettiä asiaa uudelleen ja totesin, että nythän minulla olisi kaksikin syytä juhlia. Saamani elämäni jatkoaika ja tämä 70-vuotispäivä eli tuplajuhlat. Niinpä päätimme Marjan kanssa lähteä laivalle niitä juhlimaan ja kutsua myös teidät mukaan. Olen todella iloinen, että pääsitte tulemaan näihin tuplajuhliini. Aarre sanoikin jo aiemmin, että edellisestä sisarusten yhteistapaamisesta onkin  jo kulunut12 vuotta. Tervetuloa!


Juhlaillalinen ruokaryypyineen, laivan Buffee illallinen

Onnittelumaljojen kohotus, Marjan tytär Airi

Suvun lahjojen, Talvimaisemataulun ja kunniaseppeleen luovutus, Aarre ja Ritva

Suvun edustajan, Virpin juhlapuhe Heikille

Usko, Heikki, Hesu, Yks männyö kahetta, mutt kaks ei mää kolmannetta, sanoi äitivainaa. Tai niin kuin meillä Ruotsissa sanotaan, kaikkia hyviä asioita on kolme. Minä pienenä tyttönä mielessäni jatkoin tuota äidin sanontaa ajattelemalla että "jos on mennyt kolmasti, niin menee kuinka monta kertaa tahansa".

Minusta edellä mainitut sanonnat sopivat monella tapaa Sinuun.

Sinulla on kolme kutsumanimeä ja tunnistat luontevasti nuo kaikki. Tietynlainen joustavuus onkin yksi Sinun ominaisuuksistasi. Se on tullut esille muun muassa työskennellessäsi monissa eri ammateissa työelämäsi aikana. Olet toiminut autonkuljettajana, kaupanjohtajana, maataloustyöntekijänä ja talonmiehenä. Vaikka joustavuutta sinusta on löytynyt, et ole kuitenkaan mikään tuulen mukaan kääntyjä silloin, kun kyse on periaatteistasi.

Joustavuus on nykyään hyvin arvostettu ominaisuus työelämässä. Työurasi kertookin siitä, että olet ollut edellä ajastasi. Me muut sisarukset taas olemme Ritvan sanoin olleet "vähän sellaisia myöhäisheränneitä", tämän huomion hän teki kun monet meistä opiskelivat vasta aikuisina.

Sinua ei voi kutsua myöhäisheränneeksi sillä jo tänne maailmaan tullessasi olit ajastasi edellä. Ne viikot jotka otit etuaikaa, tekivät varmaankin sen että synnyit niin kutsuttuna sinisenä lapsena ja lähestyit jo silloin sitä rajaa, josta niin kauniisti kerrot kutsukirjeesi runon säkeillä. Näytit silloin ensimmäisen kerran voimaa jatkaa elämässä eteenpäin. Seuraavan kerran lähestyit tuota rajaa, kun sinulla todettiin syöpä, mutta selvisit hyvin siitäkin tilanteesta. Vain muutama kuukausi sitten sait käydä läpi vaikean ohitusleikkauksen ja nyt kolmannen kerran olet toipumassa tilanteesta joka olisi voinut päättyä toisinkin, joten yks männyö kahetta mut kaks ei mää kolmatta.

Muistan tapauksia, jolloin olet auttanut minua tilanteissa, joissa en uskaltanut toivoa apua keneltäkään ja vielä vähemmän osasin sitä pyytää. Kaksi näistä tilanteista sattui varhaisessa lapsuudessani ja Sinusta tuli sankarini. Muistan vieläkin pelkoni siitä, että elämäni muuttuisi vaikeaksi, kun muutit pois kotoa. Myöhemminkin olit aina valmis auttamaan sekä ideoillasi että myös käytännön asioissa. Eräs suuri apusi oli, kun sait idean että muuttaisin Lietoon. Kukapa muu olisi lainannut autoa työnantajaltaan ja tullut hakemaan pientä muuttokuormaani Tampereelta.

Sinun ideasi johtikin sitten pikku hiljaa siihen että olen nyt asunut yli kolmekymmentä vuotta Ruotsissa. Sinun avunantosi ei kuitenkaan loppunut siihen vaan edelleen olit valmis auttamaan kun tarvitsin apua rakennus puuhissa. Siispä jos on mennyt kolmasti, niin menee kuinka monta kertaa tahansa

Vaikka silloin oli jo Marjakin mukana juuri sairaalasta päästyään ja kuitenkin valmis lähtemään matkaan mukaan.

Olen Sinulle paljosta kiitollinen Hesu ja olen iloinen että voin olla täällä mukana viettämässä kaikkien sisarusten kanssa 70-vuotisjuhlaasi. Toivomme Sinulle paljon onnea ja monia, monia niitä päiviä, joita olet oppinut elämään päivän kerrallaan ja joita et vaihtaisi pois vaikka siihen saisitkin tilaisuuden.

Sydämelliset onnittelut Hesu!

Sukuseura Rytyn huomionosoitus ja lahjojen luovutus

Idea oli alunperin puheenjohtajamme Mirjan ja päätyi yhteistyöllä tähänän muotoon.
Luovutuksen surittivat paikalla olleet valmistelutoimikunnan jäsenet Ritva, Virpi ja Jaakko.

Jaakonpuhe

Heikki Usko Rytyn
70-vuotisjuhlissa
M/S Isabella                                      8.5.2008
Turku-Tukholma

Hyvä Heikki!

Valmistelutoimikunta lämpimästi onnittelee Sinua Sukuseura Rytyn puolesta täytettyäsi nyt 70 vuotta.

Sukuseura perustettiin Don Arskan 70-vuotisjuhlissa. Olemme tehneet hiljaista taustatyötä ensimmäisen sukukokouksen pitämiseksi. Nyt Sinun juhlissasi sukuseuran on aika tulla ensimmäisen kerran julkisuuteen.

Valmistelutoimikunta on päättänyt, että Sukuseura lahjoittaa Sinulle synnyinpitäjäsi ja ensimmäisen kotikuntasi Sakkolan uuden vaakunataulun.

Toivomme, että seinälläsi sitä katsoessasi se palauttaisi mieleesi vain hyvät ja kauniit muistot. Samaa toivomme myös tältä valokuvataululta, johon on tarkoituksella jätetty ajanpatina osaltaan kertomaan evakkotien rasituksista, jotka siinä kuvatutkin ovat joutuneet kokemaan. Yhdessä nämä kertovat herkkiä tuntoja juuristamme, joista Sinutkin on irtirevitty kaksi kertaa ja vielä senkin jälkeen olet kokenut kaksi juuriltaan ottoa sotalapsireissullasi Ruotsissa.

Voisi siis sanoa, että elämä on koulinut Sinut perusteellisesti ja Sinulla on vahvat juuret tiukasti kiinni elämän mullassa. Uskomme, että siitä se vartesikin jälleen kerran vahvistuu.

Me kaikki sukuun kuuluvat ja sukuseuran jäsenet olemme kiitollisia, että saamme juhlia kanssasi merkkipäivääsi. Toivotamme Sinulle paljon onnea ja runsaasti lisää vuosia.

Voinen vielä kohdistaa muutaman sanan Aarrellekin.

Valmistelutoimikunta on päättänyt, että sukuseura lahjoittaa Sinulle Aarre näin jälkikäteen, täytettyäsi jo 70-vuotta, synnyinpitäjäsi ja ensimmäisen kotikuntasi Sakkolan vaakunataulun ja tämän valokuvataulun edellä kerrotuin ajatuksin ja saatesanoin eli että niitä katsoessasi, ne palauttaisivat juuriltasi vain hyvät ja kauniit muistot.

Paljon onnea sukuseuralta vielä Sinullekin!

Maijan lukema Heikin kirje kansanopistosta

Yhdessäoloa ja seurustelua baaritiloissa

Kiitokset vielä hienoista juhlista ja Paljon onnea edelleenkin!

Kirjoitus Suvannon Seutu  4/2008 lehdessä Vuosia Täyttäneitä osastossa.

Heikki Rytty 70 vuotta!

Heikki kutsui sisaruksensa ja läheisensä juhlimaan 8.5. syntymäpäiviään Tukholman risteilylle. Juhlimiseen oli toinenkin syy, hieno toipuminen äskeisestä vaikeasta ohitusleikkauksesta. Oli kulunut jo12 vuotta siitä, kun kaikki 10 sisarusta olivat edellisen kerran koossa.

Heikki syntyi Sakkolan Hovinkylässä Hellin o.s. Naskali ja Kaino Rytyn toisena lapsena. Kahden evakkoreissun lisäksi hän koki kaksi muuta juurilta ottoa oltuaan sotalapsena Ruotsissa. Lapsuuskoti vakiintui viimein Vesilahden Laukon Kiviahoon.

Hän lähti jo 16 vuotiaana 10 vuodeksi liikealalle myymäläapulaiseksi, myyjäksi, myymälänhoitajaksi ja kauppaedustajaksi. Tuona aikana hän kouluttautui kansanopistossa ja kansankorkeakoulussa sekä valmistui kauppateknikoksi.

Liikeuran jälkeen hän työskenteli Helsingissä autonkuljettajana ja studiomiehenä sekä Varsinais-Suomessa tilanhoitajana ja voima-aseman koneenhoitajana

Varsinaisen elämäntyönsä hän teki Varsinais-Suomen Kansanopiston talonmies-vahtimestarina, jossa hänen monipuolinen osaamisensa pääsi oikeuksiinsa. Sieltä hän jäi eläkkeelle 18 vuoden palveluksen jälkeen.

Heikki oli aktiivinen myös ammattiyhdistystoiminnassa. Hän oli lähes koko ajan työpaikkansa luottamusmies ja toimi 10 vuotta Aikuisoppilaitosten toimihenkilöliiton hallituksessa sen varapuheenjohtajana sekä silloisen Virkamiesliiton valtuustojäsenenä.

Ammattiyhdistystoiminnasta hänet on palkittu liiton standaarilla ja opiston hyväksi tehdystä työstä Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan mitalilla.

Jo pitkään Heikin kotipaikkana on ollut Lieto. Aiemmin hän harrasti karavaanari- ja siirtolapuutarhatoimintaa. Nykyisin hän viettää paljon aikaa vaimonsa Marjan kanssa heidän vapaa-ajan asunnollaan Ypäjällä.

Suvulta hän sai lahjaksi maisemataulun. Vanhimman veljen 70-vuotispäivillä perustettu Sukuseura Rytty lahjoitti Heikille synnyinkunnan, Sakkolan vaakunan. Samalla se luovutettiin myös Aarre-veljelle. Terveisinä Hovinkylän synnyinkodista annettiin valokuvataulu. Vuonna1943 otetussa valokuvassa neljä veljestä istuvat kotinsa pihalla. Kuvaan on jätetty näkyviin evakkotien rasitukset, jotka taulussa kuvatutkin ovat kokeneet.

Kiitokset hyvistä juhlista ja Paljon Onnea vielä!

JR